Yoga

teacher.gif.

Yoga is een complete wetenschap die ontstaan is in India zo’n vijfduizend jaar geleden. Het is het oudste systeem voor persoonlijke ontwikkeling in de wereld die gebaseerd is op het geheel van lichaam, geest en ziel. Het is de verbinding tussen het eigen bewustzijn en het universele bewustzijn. De Yogi’s uit de oude tijden hadden een diepgaand begrip van de eigenlijke natuur van de mens en wat een mens nodig heeft om te leven in harmonie met zichzelf en zijn omgeving. Het lichaam als het vervoersmiddel met de geest als bestuurder en de ziel als de eigen identiteit.

Vanuit de oudheid bestaan er zes vormen van Yoga:
(klik voor een beknopte omschrijving.)Hatha Yoga

Hatha-Yoga is het pad van de lichamelijke Yoga, oftewel lichaamshoudingen. Van alle vormen van Yoga is de Hatha-Yoga waarschijnlijk wel het meest bekend in onze westerse samenleving.

De lichaamhoudingen werken systematisch op alle gebieden van ons lichaam, het strekken en harmoniseren van de spieren en gewrichtsbanden, het flexibeler maken van onze ruggegraat en de gewrichten, het verbeteren van de doorbloeding en de spijsvertering, het masseren van de ingewanden, klieren enz. De houdingen zijn ontworpen om de fysieke en psychische functies van je lichaam te reguleren. Door beoefening van deze houdingen voelt je lichaam meer ontspannen, krachtiger en energieker. Deze houdingen gaan altijd samen met een bewuste ademhaling. De juiste manier van ademen zorgt voor een verbeterde zuurstof en energie circulatie in je lichaam. Doordat de beweging en adem samen worden gebracht worden deze geharmoniseerd en voelen ze als één.
Het loslaten van spierspanning en het tot rust brengen van het hele lichaam, werkt kalmerend op het zenuwstelsel waardoor innerlijke rust bevorderd wordt. Yogabeoefening is heilzaam voor je lichaam en op het zelfde moment draagt het bij tot spirituele en geestelijke groei.

shiva.jpg.

Deze vorm van Yoga waarbij het lichaam als uitgangspunt wordt genomen, is ontstaan ongeveer aan het begin van onze jaartelling en is afkomstig uit de Siddha-Cultus. Deze cultus bevorderde de veredeling van het lichaam.

Het woord 'Hatha' betekent in zijn geheel kracht of gerichte inspanning. Echter, als we het woord opdelen ontstaan er twee tegenstellingen. 'Ha' staat voor Zon, de levenskracht werkzaam in het hart, de rechter neusgang, het element vuur, de linkerhersenhelft (die staat voor het rationele) en de Prana-energie. 'Tha' staat voor maan, de levenskracht werkzaam aan de basis van de wervelkolom, de linker neusgang, het element water, de rechterhersenhelft (die staat voor het creatieve) en de Apana-energie. Deze twee energieën zijn voortdurend werkzaam in ons lichaam. Ze vinden hun oorsprong in de zonnevlecht, het gebied van vuur, creativiteit en transformatie. De uiterlijke zichtbare vorm van deze twee krachten is de adem. Met onze adem maken we een verbinding, een evenwicht. Onze adem maakt de kracht en de ontspanning mogelijk binnen de Yoga-houdingen en is de zichtbare uitingsvorm van de geest. Hatha-Yoga is een systeem om lichaam en geest weer met elkaar in evenwicht te brengen. Het maakt een verbinding tussen ons denken, ons voelen en ons handelen.


Door de eeuwen heen zijn er ontzettend veel stijlen ontstaan binnen de Hatha-Yoga:
(klik voor een beknopte omschrijving van een aantal van deze stijlen.)